tisdag 29 maj 2012

Vilket är ditt orkidé-tips?

Genom åren har jag hört otaliga historier på hur man får orkidéer att leva och frodas. Och genom åren har jag fått otaliga orkidéer att dö en plågosam död.

Det mest vanliga skötselrådet är att varannan vecka doppa ner krukan i vatten - låta rötterna suga åt sig vatten tills det slutar bubbla. Sedan viktigt att låta allt vatten rinna av - den får INTE stå i vatten, och efter det är det bara att invänta blommorna...

Been there, done that...

Hade gett upp hoppet helt, tills min kära svärmor berättade att hon minsann vattnade på rejält och lät dem stå i vattnet... Sagt och gjort, jag testade att ge dem en ordentlig sup vatten varje vecka, och se på fanders... Orkidéerna tog sig, och det med råge!

Nu är det andra gången sedan jul som ena orkidén blommar, och den här gången med dubbel uppsättning blommor. De två andra orkidéerna har börjat skjuta stänglar och snart blommar de också. En effekt av att låta dem stå i vatten är att det blir ganska stor algbildning, som kanske inte är så attraktivt. Men det är ju blommorna man är intresserad av - algerna är ju grönt som grönt...

I krukan ser man vattennivån.

 Fyra utslagna blommor, and more to come...

 Den här har jag planterat om i lecakulor, men får samma behandling i övrigt.

Senaste till-skottet i familjen (fan, vilken bra humor jag har!) En penséorkidé (Miltonia) som sambon fick när han fyllde 30.

Här växer det så det knakar.


Sammanfattningsvis, mina skötselråd är:
 • Norrfönster
 • Rumstempererat vatten
 • Ska stå i 2-3 cm vatten,
 • och när det vattnet börjar ta slut - häll på nya 2-3 cm.
Jag har förstått att det finns en mängd olika råd, så...

Vilket är ditt orkidé-tips?

4 kommentarer:

 1. Att låta de vara vackra inne i blomsteraffären och gå dit titt som tätt och njuta ;) Nee, ska nog försöka mig på nån till och köra vatten tricket. det funkade hemma hos mig också tills jag aldrig gav den vatten mer...

  SvaraRadera
 2. En expert på jobbet säger så här: Ha en genomskinlig kruka, då ser du när de behöver vatten. Om rötterna ser grågröna lite torra ut, sätt krukan helt under vatten, den får max stå ett dygn, annars finns risk att de ruttnar. Om rötterna är gröna och frodiga mår orkidén bra. Varannan gång du fyller på vatten för uppsugning ska du tillsätta näring, gärna orkidénäring. Då blommar den ofta :-)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det absolut viktigaste är att den hamnar i fönster i rätt vädersträck, annars vattnar jag lite då och då när jag kommer ihåg bara. Som med alla andra stackars blommor jag har. ;)

  SvaraRadera
 4. Jag har mina orkidéer i gassande söderfönster. Vattnar när jag kommer ihåg, sisådär varannan vecka på vintern och varje vecka på sommaren. Gav dom näring en gång för 1½ år sedan... Inte mycket omsorg alls alltså. Däremot belönar dessa ljuvliga blommor mej trots allt med att stå i vacker blomning ca 10 månader om året! Den som blommar allra mest just nu har inte mindre än 14 (!) fullt utslagna djuprosa blommor och fler knoppar står på tur! Så råden verkar vara lika många som orkidéerna, gäller nog att hitta och tro på sitt sätt bara! :)
  Lycka till!
  // Martina

  SvaraRadera