tisdag 29 maj 2012

Vilket är ditt orkidé-tips?

Genom åren har jag hört otaliga historier på hur man får orkidéer att leva och frodas. Och genom åren har jag fått otaliga orkidéer att dö en plågosam död.

Det mest vanliga skötselrådet är att varannan vecka doppa ner krukan i vatten - låta rötterna suga åt sig vatten tills det slutar bubbla. Sedan viktigt att låta allt vatten rinna av - den får INTE stå i vatten, och efter det är det bara att invänta blommorna...

Been there, done that...

Hade gett upp hoppet helt, tills min kära svärmor berättade att hon minsann vattnade på rejält och lät dem stå i vattnet... Sagt och gjort, jag testade att ge dem en ordentlig sup vatten varje vecka, och se på fanders... Orkidéerna tog sig, och det med råge!

Nu är det andra gången sedan jul som ena orkidén blommar, och den här gången med dubbel uppsättning blommor. De två andra orkidéerna har börjat skjuta stänglar och snart blommar de också. En effekt av att låta dem stå i vatten är att det blir ganska stor algbildning, som kanske inte är så attraktivt. Men det är ju blommorna man är intresserad av - algerna är ju grönt som grönt...

I krukan ser man vattennivån.

 Fyra utslagna blommor, and more to come...

 Den här har jag planterat om i lecakulor, men får samma behandling i övrigt.

Senaste till-skottet i familjen (fan, vilken bra humor jag har!) En penséorkidé (Miltonia) som sambon fick när han fyllde 30.

Här växer det så det knakar.


Sammanfattningsvis, mina skötselråd är:
  • Norrfönster
  • Rumstempererat vatten
  • Ska stå i 2-3 cm vatten,
  • och när det vattnet börjar ta slut - häll på nya 2-3 cm.
Jag har förstått att det finns en mängd olika råd, så...

Vilket är ditt orkidé-tips?

tisdag 15 maj 2012

Vårt avlånga land...

För att visa lite kontraster motför senast:


Här är några av lökarna vi satte i höstas. Till min stora glädje har de verkligen trotsat snöoväder och spirar ståtligt mot vårsolen.


Här kommer det förhoppningsvis att växa upp stora Allium som en härlig färgklick mot vår altan.

Fantastiskt fascinerande med detta land. Våren har pågått länge i söder, och nu äntligen har den nått Norsjö! Inge mer snö nu bara!

söndag 6 maj 2012

Suck

Va halen hänne jerna?

Jag trodde våren var på intågande... Ack så man kan missta sig.

Nu ligger våra spirande vårlökar under 15cm nysnö och huttrar. Hoppas de klarar sig genom detta!

Lite bilder på eländet: