fredag 29 april 2011

Someone's got the munchies

På min födelsedag bakade jag Chokladkakan med stort C, den jag alltid gör för att stilla mitt sötbegär.

Idag hade vi besök av go'a familjen Nilsson-Björk och i ett svagt ögonblick lovade jag att skriva receptet på kakan. Inte för att jag är rädd om receptet - oh nej, tvärt om! Det är bara så hiiiiiiimla jobbigt! ("-Visst var det så jag skulle säga, Erika, för att bygga på skuldkänslorna?").

Håll i hatten, här kommer det:

Fransk chokladkaka
(10-12 bitar)

250 g smör/margarin
250 g mörk choklad (jag brukar använda minst 100 g fin choklad (märkes-choklad) blandat med vanlig mörk blockchoklad)
6 ägg
2 3/4 dl socker (går att minska den här mängden)
1 dl mjöl

Smält först smör och häll över chokladen så den smälter. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Blanda ihop de två smeterna så du får en ägg-socker-choklad-smör-smet. Sedan vänder du ner siktat mjöl. Ner i en form med löstagbar sida, in i nedre delen av ugnen i 175 grader i 25-30 min. Kakans yta ska just hinna stelna och spricka litegrann. Jag brukar inte låta den spricka på mitten utan på sidorna.. Men man får ju testa sig fram. För egen del behöver man inte ens stoppa den i ugnen.. Är jävligt god att äta direkt ur skålen!

Bäst blir den om den får stå i kylen ett tag innan man äter den. Oftast gör man misstaget att vilja äta den direkt, men då har den en lite grynig konsistens. Får den kyla ner så blir den som bomull och riktigt smälter i munnen.

Servera med grädde, glass eller au naturel. EGENTLIGEN ska det vara en glasyr på, men tro mig: Kakan behöver absolut inte nå mer choklad på sig. Den är som Riesen-reklamen: Kraftigt chokladig!

Baka och njut!

Avslutar med en bild från vår underbara fjällvistelse. Det var lite snö, men isarna var helt fantastiska - inget ovarne-vattne och inge snö, bara frusna, fina sjöar. Jag och sambon gick upp på fjället och likt Ett päron till farsa åkte vi nerförs (men istället för ett vaxat tefat hade vi Stollardore-stjärtlappar) - KUL!

OBS! Prislappen hör till den gula stjärtlappen, inte stjärt-Lappen.


På söndag blir det 1 maj-tåg. Vi ses där...

torsdag 28 april 2011

Tatuering

Det förlorade lammet kom hem igår.

Lamm och lamm - det var gammelkatten som sprungit bort under tiden vi var i fjällen (hon blev väl inte omhändertagen ordentligt av närmest-grannar'n...) Hon hade tagit tillflykt hos bortre-grannar'n. Och tack vare att jag tatuerat öronen på henne så förstod grannen att hon hörde hemma någonstans och inte en sommarkatt som irrat hela vintern. Så söta grannen gick dit hon hade sett katter förut och då kunde vi hämta hem henne.

Nu snart är det dags att *snipp snipp* på yngre-katta, och då blir det tatuering där också...

Go'-katta!

tisdag 26 april 2011

Min dag...

Josefin anno 1986
Med pompa och ståt!

Idag blev jag 24 år, för femte gången i ordningen...

Grattis till mig!

(Vaddå? Om detta är ett patetiskt sätt att få fler gratulationer och kommentarer som: "-Meeeen, du ser ju inte en dag äldre ut än 24!"? ........ Självklart!)

måndag 18 april 2011

Glasklart

Så här innan den stora flytten börjar man fundera: "-Vad har jag för skrot?" Har insett att våra nya garderober kommer snabbt bli överbelamrade och hota husfriden. Därför har vi redan nu börjat undersöka - vad ska sparas, och vad ska återanvändas?

Ett som är säkert: Vi kommer inte att behöva hörnhyllan från Ikea, inte i köket i alla fall. Skönt det! Nackdelen med öppen hylla är allt damm. För låt er inte luras... Jag vet att mitt hus ser nystädat och skinande ut, men era ögon bedrar er. Eller, det är antagligen en allergisk reaktion från alla dammtussar som får era ögon att grumlas (Men räds inte nu, alla som inmundigat diverse dryck hos oss - vi har vanan att skölja ur glasen innan användande).

Ska  först visa året julklapp till sambon, men ska också visa ett kärt glasföremål...

Ett av sex snapsglas. Inköpta på Knut'n för 50:-


Sedan jag såg Pippi och hennes besök på godisbutiken har jag drömt om att en gång få besöka en sådan kiosk. Så för flera år sedan på Galejan hittade jag denna. Tror jag betalade 10-20 kronor för den. Nu är den fylld med härlig saltlakrits, tyvärr äter jag inte godis, så de frestas bara...

Imorgon åker vi upp till Vuoggatjålme, dags att fira Påsk. Så: Glad Påsk på er!

lördag 16 april 2011

Påskstileben

Med de sista skälvande minuterna av den 16:e april till godo, slänger jag ut ett påskarrangemang enligt Retroprylars initiativ...

Visserligen ett jag tidigare visat, men det var flera veckor sedan nu.


Goder Natter...

fredag 15 april 2011

Nu é de' slut på veckan...

...det är dags för fredags-fyyyyyyyyynd.

Som seden säger är det Knut'n-besök på fredagar och som sig bör hittar jag så klart något att lägga mina giriga små händer på!

Så härlig färg! Min för endast 5 kronor!
Dagen skörd:

Ytterligare en kudde till min lilla samling! Denna gång en i en djup himmelsblå.

Jag är helt enkelt såld på dessa, de passar så fint till soffan och färgerna är precis de jag älskar.

Nackdelen med dessa är att Iris har en förkärlek att hålla i knappen på dem och vifta med dem - vilket resulterar i att knappen till slut lossnar. På den gröna och turkosa har jag fått sy fast knapparna igen, och den här gången sydde jag ihop dem genom kudden. Det blev både snyggare och mer praktiskt (hon får inte något grepp om dem).
Se så fint den gör sig tillsammans med mina andra.

Jag hittade även två stycken long drinks-glas, till de som jag har sedan tidigare, för 5kr/styck. De står på de två nedersta hyllorna. Det var min underbart gulliga kompis Anna som köpte dem till oss.


Jag har även tingat fast en sak på Knut'n men inte köpt än, så jag måste vänta lite innan jag kan annonsera ut det. För tänk om jag ångrar mig, jag står och vacklar...

onsdag 13 april 2011

Solig dag idag...

Jag och sambon hade fått för oss att uttrycket sa: Det som göms i snö, kommer upp i tö...

På detta vis resonerade vi och tänkte att: "-Jaja, fjärrdosan till garageporten kommer väl fram, förr eller senare. Beroende på om vi hittade den innan gräsklipparen avslutat dess miserabla liv."

Men tji fick vi! Härmed vill jag revidera den gamla ramsan till: Det som göms i snö, kommer upp i förrådet. Sambon hade varit så prydlig och lagt ifrån sig dosan och sedan helt enkelt glömt bort den. Så sedan sportlovet har garageporten stått på vid gavel. Men nu är den stängd!

Hädanefter blir det senilsnöre på!

Så mycket frustration över en borttappad, trasig, liten, prutt-dosa!

tisdag 12 april 2011

Vintern dör...

Så underbart härligt, det tar sig sa mordbrännarn...

Isen och snön smälter bort och här hemma är nu snart hela asfalten framme = Spark bort - cykel fram!

Låter en liten sång och en solig bild summera kvällens inlägg:


Uppsala-Ekeby-krukor, köpta för en spottstyvel.

måndag 11 april 2011

Tydligen ett fynd

På en av bloggarna jag följer: Ljuva 50-tal (en mycket bra blogg) hittade jag en likadan skål som jag köpte i Malå. Skillnaderna skålarna emellan är 180:-! Jag trodde jag såg i syne - bad sambon komma med skålen, och jo... Mycket riktigt stod det: ITALY under den. Kul kul! Jag gav en tia, och på antik-/loppisbutiken kostade den 190.

Undrar ni om det är mitt hököga som hittade fyndet? Svar: Nej! Jag är som en skata - fast jag drar mig till blå/turkosa saker istället, men ibland även till glittriga. Helst i kombination!

Men nu ska jag sluta gotta mig i mitt skålfynd, och istället visa ett annat glasfynd.

Hittade följande glas för 5:-/styck på Knut'n. Happi happi happi!


De blev helt perfekta till Skrutt. Får se bara hur länge vi har dem kvar. I Familjen Bertils-Stenlund har saker en tendens att gå i tusen bitar. Och nu ska ni inte tro att vi är klumpiga! Oh, nej... Vi har helt enkelt för starka nypor för svagt glas.

Rävjakt har jag hört talas om, men inte en Jakträv.

Den flöjtspelande hunden är bara för söt!
P.s. Ikväll korkar vi upp skumpan (jag är upptagen, stumpan) för idag blev vi med hus - svart på vitt! D.s.

söndag 10 april 2011

Helgens sista...

Idag var vi på pimpeltävling (Ja, nu var det inte sambon - han gjorde bort pimplingen igår) utan isfisket; pimpla.

Vi har köpt tre lotter, men nyttjade bara en till pimpling. I år var det Iris tur att fiska, och som hon gjorde det! 9 fiskar fick möta sitt öde i en hänsynsfull mans händer (sambon är blödigare än vad jag är). Hon fiskade hela 195 gram och blev 20-nånting:e och fick hämta ett pris. Mäkta stolt mor och far (vi hade inte alls hjälpt henne "-OH, nej!") när hon gick fram och hämta Saltkråkan-film och en grillpinne.

Och vi har ju världens mest underbara dotter (jag vet, så tänker alla föräldrar, utom dom som bara har söner... kanske). Direkt vi hittat vår plats vid ett hål, utbrister hon: "-En hälig dag idag!" Senare när jag frågade hur det gick att fiska "-Jättebja!". Optimist uti fingertopparna!

"-Hallå... fisken?"

Tänkte också visa lilla skrutt när hon sitter och läser det senaste bokfyndet: 40 kronor (lite dyrt, men det är ju trots allt en Pippi-bok).


Hoppas helgen varit trevlig! Det har vår varit!

Planer och funderingar

Jag vet... I'm pathetic! Men jag kan inte låta bli!

Förra veckan vann jag en internetauktion; 3 rullar (oanvända) tapeter. Har så klart ingen aning om var jag ska sätta dem. Men i nya huset blir det! [12/7 Glömde skriva priset: 200:- + 69:- frakt.]


Spännande värre!

lördag 9 april 2011

En lördags-filt

För två veckor sedan åkte jag och sambon på Knut'n. Där hittade jag en supermysig ull-pläd - för blott 20 kronor!



Idag är det dessutom PF (Pappa-Fritt) hemma. Så jag och Iris har mysigt och ätit middag (pizza) framför tv:n. Det blev den Fantastiska Mr. Fox. Väldigt intressant film och rolig. Men jag ska nog vänta till lillan sover innan jag startar The Others, om jag törs... Och vad är inte mysigare då än att ha en varm och go' filt över benen!?

Tur den är impregnerad mot mal!

söndag 3 april 2011

Sparkfest

Igår var det kalas.

  • Förrätt hos oss: Tom Yum (Thailändsk soppa).
  • Huvudrätt hos ett par i Norsjö: Filé med ugnsrostade rotfrukter
  • Efterrätt hos ett annat par i Norsjö: Schweizernöt-mousse med päron och hallon
Behöver jag tala om att jag åt så det stod härliga till?

Jag gjorde mig vacker som sig bör, och dagen till ära testade jag Moster Brittas hårrullar. Det funkade fin-fint och jag blev riktigt nöjd med resultatet. Klädseln var densamma som på Iris 3-årsdag. Ja... Alltså, jag hade mina egna kläder, inte Iris kläder. Men istället för det vita linnet hade jag ett mörkblått.

 Dukningen för kvällens förrätt: färgglatt och asieninspirerat.

Rullarna in action. Och eyelinern jobbar för fulla muggar!

Mäjken klar.

Håret klart och läpparna på.
Hoppas att det blir fler gånger, det är helt fantastiskt kul att träffa nya människor och äta god mat!

fredag 1 april 2011

Glad

Jag är glad idag, planerar och funderar...

Vi har blivit med hus!