måndag 31 januari 2011

Hemma och krasslig

Både jag och dottern är hemma idag. Förhoppningsvis har gårdagens kräksjuka släppt sitt grepp om oss, men fortfarande känner man sig spak. Men vad vore det annars?

Tänkte visa två koppar som har legat ute för försäljning i syrrans loppis, men eftersom de varit där så länge beslutade jag mig att ta in dem. Det är ju bara onödig de ska ligga där och mögla...

Är de inte söta?


Nu ska jag se om jag hittar något som duger till lunch för mig och dottern.

söndag 30 januari 2011

Varning utfärdas!

En öst-europé vid namn Mags Juka har skymtats runt knutarna. Han har en förkärlek att ta maten från er, lämna er utblottade samt uttorkade. Bjuder ni in honom, var väl medvetna om konsekvenserna...

Tänk om jag vetat, då hade jag aldrig öppnat dörren!

Mags Juka, i sommarskrud. Denna årstid är han vinterklädd...

lördag 29 januari 2011

River deep, mountain high...

Idag tog jag mig över ett stort hinder. Jag tog mig i kragen och ringde ägaren till ett hus jag förälskat mig i. Tyvärr var det inte till salu, än... Dessvärre: Huset hade en underkänd murstock, ingen isolering och toaletten i uthuset. Kändes som att det skulle krävas lite mer än min mintgröna Myntrik sparbössa och i dagsläget är inte elefant-rackarn faijt!

Ännu en dröm som bleknar, ännu ett nederlag på husfronten.

Vad passar då bättre än en afton i sann comfort food-anda? Ostfylld, baconinlindad kyckling, vin och fransk chokladkaka med grädde... "-Vad är väl en bal på slottet? När man kan mula mat fulla nyllet..."

Här följer två tips, i form av bilder, på hur man kan snofsa till en trist fest:

  • Ett bordarrangemang: allt som behövs är lite grönt från naturen (dock inte lummer, den är fridlyst men jag har haft min i åratal, innan den var fridly... hrm, harkel), lite torkade apelsinskivor, nötter, äpplen och diverse julkulor. På 40-års-kalaset med jakttema hade de dekorerat med vinglas; ljus både i och på foten = fint. (De gröna ljuslyktorna, eventuellt är de dricksglas, köpte jag på second hand-butik i Sorsele. 6 stycken för 20 kronor. Det var en bra butik vill jag minnas... Mycket att se och billigt.)



  • Snygga drinkglas och var inte rädd att experimentera med diverse drinksmyckning
Happ, då var det söndag imorgon.

fredag 28 januari 2011

Bättre sent än aldrig...

Jamen... God Jul på er!

Här kommer de utlovade pysselbilderna från julgranspyntet.


 Började med ett metallglansigt hårt papper. Skar ut lämplig stjärna och satt vanlig folie på baksidan.


Sedan tejpade jag dit en avancerad fästningsanordning. Jag kan skriva en handledning för hur man konstruerar densamma, men jag gissar att de flesta inte kan förstå sådana svåra instruktioner.


I'm done... Där fick granen stå i ungefär 2 veckor, sedan åkte den ut. Ville inte ha ett barrande monster längre än nödvändigt.

måndag 24 januari 2011

Avundsjuk

Finns så mycket man skulle önska sig själv, men det inte riktigt räcker till. Jag är glad och lycklig för vad jag har, men mycket vill ha mer...

Därför tyckte jag denna låt skulle passa idag, men har svårt att bestämma vilken version som är bäst, därför tar vi två:






Väl mött!

lördag 22 januari 2011

Måste bara

...hastigt skriva in ett upprymt: Ahhhh!

Inför julen 2009 hittade jag en ljusstake på Knut'n, som jag betalade 10:- för, då det var halva priset på julsaker...

Nu, ikväll tittar jag in på en rolig sida: Skolhuset och hittar följande bild:


Exakt samma ljusstake, fast svart. Och vad vill de ha för en? Ja, betydligt mer än 10 kronor... 150 spänn. I'm happy-happy-happy!

Döh, döh, döh... döh...

Ett av mina favoritprogram är Antikdeckarna på 4:an +. Och ena detektiven; Anders, åker till Kina titt som tätt och söker upp gamla fynd. Önskade att jag hade honom här nu så han kunde hjälpa mig...

På två av våra väggar har jag hängt upp två tavlor (inköpta på kupan i Skellefteå), föreställande två blommor. Dock tror jag att ena tavlan (eller bägge?) är upphängda tokigt. Detta på grund av det som står skrivet på dem. På ena tavlan känns texten rätt (hur jag nu kan uttala mig om detta) medan på den andra verkar texten hamnat snett. Visst känns det som om tavlorna skulle hänga annorlunda?


Det är denna som känns vriden.
Eftersom jag inte är någon ledande expert inom sonologi, är det mycket möjligt jag har helt fel. Men för mig spelar det ingen roll, världen går inte under om det skulle visa sig att jag har haft tavlan hängande åt fel håll i flera år.

Två andra tavlor som pryder vårt vardagsrum är ett fotografi på Steve McQueen och hans hustru (sambons bidrag till våra väggar, men ramen är inköpt på Knut'n), och en kritmålning av ett fång penséer. Och då jag är en sucker for flowers, kunde jag inte låta bli tavlan, fast jag kämpade emot till det sista! Typ 40:- på Knut'n.


Wünderbar...

P.s. Och för er som inte sett detta underbara program, kan jag avslöja att inläggsrubriken syftar på Anders härliga kinesiska som översätts till: Ja. Så jag antar han säger: Ja, ja, ja... ja... D.s.

fredag 21 januari 2011

Val av rubrik...

Idag var det jobbigt, ska skriva ett inlägg om kuddar, och de två låtar jag kan med ordet pillow, passar inte in. Den ena är Chris Cornell (underbara, fantastiska Chrissan, vem annars?): "On a pillow of your bones, I will lay across the stones..." Nä, den passar inte. Den andra är Little Anthony's "Tears on my pillow... Pain in my heart, caused by you." Nä, inte den heller...

I alla fall: här kommer mitt rubriklösa inlägg om kuddar...

Tittade på garner på Knut'n, hittade inga jag gillade, men så fick jag syn på ett broderi. Mina ögon ploppade ut och jag blev helt förälskad (förlåt älskade sambo, nu vet du sanningen). Och inom loppet av två minuter hade personalen plockat fram två till fina broderier = tre stycken följde med hem. Och priset kommer jag inte ihåg just nu, men vad jag vet är att det var på tok för lite för den tiden som lagts ner på arbetet. Kanske betalade 50 kronor för alla.



Jag slet fram dessa på ett av stick-träffarna med kommentaren: "-Titta vad jag har gjort!" De mordiska blickarna som följde går inte att beskriva. Som senare byttes ut mot lättnad när jag avslöjade mitt skämt. Erika var en sömsmån ifrån att hugga mig med nålen; "-It seems that the victim has bled to death due to the multiply stab wounds, caused by something thin and sharp." "Sara, these marks resemble a stick needle." "-Oh my god, you're right Grissom! How can anybody be so cruel?".

 Älskar det här Krasse-motivet. Lovely!
Tanken är att få till kuddar av dessa, men när jag ska hitta tid är för mig oklart. Men tänk efter före det har hänt: Så fint det kommer bli!

Så här i efterhand kommer jag på en svensk version av en engelsk låt, som skulle göra sig bättre än de två ovanstående:

"Återigen gryr dagen, mot din bleka skuldra. Genom frostigt glas syns solen, som en huldra. Ditt hår, det flyter över hela kudden..."

måndag 17 januari 2011

Sökes:

Ett hus. Med fyra väggar, ett golv och ett tak (helst ett innertak också, helst...). Vatten och avlopp och dragen el är inte fy skam. Det ska också vara inom rimligt avstånd till jobbet på hemmaplan.Renoveringsobjekt, inget problem...

Vilka är vi? En familj, med en helneurotisk mamma, en kaffe- och messmörberoende pappa, en tre-års-trotsig dotter, en 8-årig surf***a till kattdam och en 1-årig socialt lobotomerad katt-tös. Vilka vill inte ha oss som grannar??

Referenser:
Storasyster med familj (om hon kan bortse från alla misslagda kläder, all "försvunnen" mat och barnvaktningen)
Grannen i Arvidsjaur (om han kan bortse från att jag stal alla hans tvättnycklar på 2 röda sekunder och att jag spelade för hög musik (under normalnivå och nu är jag seriös) klockan 4 (JA, FYRA) på eftermiddagen!).

Ett tydligt exempel på vad vi INTE söker... Detta hus saknar ju fyra vägger, det vill säga; ett av kraven.

Så, tips! Någon?

söndag 16 januari 2011

Yes!

Vill nyttja söndagens inlägg till att gratta lillasyster som innan helgen klarade av slutexaminationen av c-uppsatsen. Så med allting inlämnat kan hon numera titulera sig receptarie.

Grattis Jennifer!

(Kanske var det lördagens middagsbjudning som fixade biffen!?)

Amerikans hamburger plate! Allt utom bröden var hemmagjort.

Förutom smarriga strips, hade vi också lökringar (förutom de vanligt förekommande).
Här delar jag med mig av Faster Majbritts recept på köttbullar (de bästa enligt min mening) som även går att göra till biff/hamburgare.

För storkoket:

1 kg köttfärs (har själv bara använt på ren- och nötfärs)
3,5 tsk salt
1 dl vispad grädde
½ dl havregryn
½ dl ströbröd
1½ dl vatten
1 vispat ägg
vitpeppar efter smak

Havregrynen och ströbrödet får svälla i vattnet innan det blandas ner. Sedan steker jag dem i ugnen. Lätt som en blodplätt...

lördag 15 januari 2011

Fredagsloppis

Var på jakt efter en jobbarmugg, så det självklara valet föll på Knut'n efter jobbet. Förutom en helläcker mugg för 10:-, köptes en guldvas med nån typ av emaljering (eller vad man nu kan kalla det) för 15 kronor. Det fanns fler av muggarna, men eftersom jag har så fina muggar redan, behövde jag inga fler. Vasen däremot (som jag redan har 7392523973 stycken av) var sen som gjorde min samling komplett! Nä, den ska vara i lillstugan i Raskens, där jag har ett litet guldtema.



Sedan var jag tvungen att ta kort på några fina prylar som hade kunnat följt med hem, men jag kände att jag varken har plats för eller ork att dammtorka mer prylar.


Nu medan detta skrivs, är det upplösningen på 90-tals-Tracks på P3. Jag tror jag smäller av! Blir så tårmilt nostalgisk att det är ett under att jag kan se skärmen. Musik har alltid varit en stor del av mitt liv, och speciellt i tonåren fanns det en låt för varje känsla,period och minne. Pretty fly (for a white guy) = disco i Hemavan med buss från Malå; Truly, Madly, Deeply = pojkspaning på konfalägret i Klimpfjäll och The Drugs don't work = alla gånger jag satt försjunken i tankar och funderingar. Underbara låtar: underbara minnen!

Och det är det fantastiska med musik, det fortsätter att produceras underbar musik som kan fästas vid nya minnen. Men det lär jag inte veta förrän om 20 år när Dog days are over spelas.

fredag 14 januari 2011

Pyssel

Veckan har varit fylld med information, vet knappt om min mikroskopiska hjärna klarar att processa allt. Men jag älskar varje minut av det! Kan inte tänka att jag känt mig lyckligare över att späda natriumhydroxiden till 2M från koncentrerad pellets. Att man är funtad på detta sätt!

Idag har jag äntligen startat upp hemmadatorn, och det tar ju minst en timme att update:a sig på de senaste fynden från bloggarna jag följer.

Däremot blir det inga fynd från min sida idag, trots att jag fotat några... Utan idag visar jag några pyssel jag sysslat med.

Denna gjorde jag före jul, men kunde ju inte visa den då. Det hade förstört hela överraskningsmomentet.

Ett bokmärke i skapelsen av en prinsesstårta. Denna fick svärmor till julklapp, för hon läser mycket och är så söt!
Pinuppa
Sedan har jag funderat på en lämplig tatuering till lillebror, han ville nämligen att jag skulle rita något. Och efter många om och men kom vi fram till pinuppa-motiv skulle kanske passa. Hela pinuppan vill jag inte visa, dels för att det är mycket naket, men också för att jag inte vill ge bort mina idéer.

Ansiktet blev lite fucked up när jag tuschade teckningen, så det ska finslipas. Annars är jag mycket nöjd med resultatet.

Som ni ser är det jakttema på tjejen; ett av min brors stora intressen. Jag hoppas att pinuppan faller honom i smaken, och eventuellt får min konst pryda hans svank... För visst var det där den skulle sitta, Jocke?

tisdag 11 januari 2011

Smaskigt gott

Åh, jag trodde aldrig jag skulle säga det: Men jag saknar julmaten! Eller, jul-slisket!

Juldagen åt vi finmiddag hos Moster Brita, trångt och varmt med alla familjer samlade, men maten. "-Aaaah (gurgel-läte) Fy fan va gott!"

Ostkaka, med grädde och bär! I tallriken till höger; saftsås. "-Aaaah (torkar bort dreglet).

Förresten:
För att citera norrmannen som gjorde en audition för Idol för x antal år sedan: "-Here I am baby! I'm signed, sealed, delivered, I'm your balls".

Idag är dagen jag fick ett jobb!

måndag 10 januari 2011

A fling called Backlunds...

Kärt barn har många namn, och ett av dessa är Backlunds.

Tyvärr var inga öppettider utsatta under julen, men väl var hade ägaren angett sitt mobilnummer. Nyårsdagen sparkade jag och sambon upp till butiken och gluttade in genom isiga fönsterrutor. Där kunde jag ana en låda med julgransbollar; oh jisses vad uppspelt jag blev!


 En gammal puderdosa, och oanvänd.



Vackra burkar!
Det största fatet var jag så häääääär nära att köpa, men inte den här gången. Nästa gång istället!
Jag ringde ägaren och hörde om hon skulle kunna åka in och öppna närmsta tiden. Tyvärr hade hon ingen bil, så det skulle bli svårt, dessutom var det lördag och inga bussar gick i rimlig tid. Patetiskt som jag är, erbjöd jag mig att hämta henne. Och den rara kvinnan gick med på erbjudandet!

Lappmössan














Klockan elva dagen efter svängde jag in på hennes infart, och där stod hon och väntade, så söt och go! Och vilka fynd! Julgransbollarna var ju to die for! Sedan köpte jag en lappmössa (25:-), fem koppar och fat av den röda varianten som Gila visar på sin blogg, tre retrokoppar med fat (10:-), en burk (samma som den här, fast rund och blå) (40:-) och en gräddsnipa (20:-). Totalt betalade jag 140:-, och då kan en med addition- och subtraktionsfärdigheter räkna ut att lådan med julbollar endast kostade 45 kronor = FYND!!!!

11 bollar, till priset; 45 riksdaler! Överlycklig!

Nu måste jag bara vänta till nästa jul så jag får klä granen, så grön och grann! Tack Gerd för att du vågade åka med när jag körde, och öppnade din fyndfulla affär!

Den här köpte jag inte, utan hittade den i källare på sambons föräldrahem. Gustavsberg och riktigt påskig!

-------------------------------------------------------
Redigering: Måste ha glömt räkna ut vad kopparna och faten kostade; för 140:- för allt, och då hade jag inte angett priset på kopparna.. Hrm, alltså blev lådan med julbollarna hälften av 45... om man tänker att kopparna och faten kostade lika mycket. ÄNNU MER FYNDPRIS!

fredag 7 januari 2011

Julhelgens loppis

Fyra stycken hann jag med mellan jul och hemresan den 2:a januari.

Vi åkte in till Hudik på mellandagarna, och där hittade vi liten och en stor loppis. På den första i den östra delen av staden, fanns det inte mycket, men vi hittade en gammal kartbok från 60-talet för 50 kronor. Sedan åkte vi vidare till centrum, och vid sjöbodarna fann vi den andra. Här fanns det däremot mycket, men istället några hundralappar för mycket på prislappen. Mycket shabby chic och sånt är inte riktigt min stil; för vitt och (ursäkta ordvalet) tråkigt. Förhoppningsvis hittar inte alla shabby chic-fantaster hit nu och ser min diss av den inredningsstilen. Smaken är som baken, och jag gillar färg. Punkt!

Men tillbaka till second hand-butiken vid sjöbodarna (tror faktiskt den hette Sjöbodens loppis, eller något liknande), en del av butiken var tillägnad 50-60-talet och där fastnade jag! Men, ack... priset.

Dagen före nyår skulle jag åka och handla, för att stilla mitt loppisbehov tänkte jag åka förbi loppisarna och fönstershoppa, och döm om min förvåning var en loppis öppen! Vilt sparkandes, skyndade jag fram och ryckte upp dörren. Därifrån kom jag med ett sängbord till sambon för 25 kronor (FYND), en Törnrosabok, ett par ljushållare för 20:-, en ljusmanschett för en spottstyvel och två runda rivjärn för 20:-.

Rivjärnen, tillsammans med två små fat, gav jag bort i värdinnegåva till mina två svägerskor på nyårsafton. Satte rivjärnet på fatet och tände ett ljus = mysbelysning. Hade gärna haft något sånt själv, men de passade deras kök bättre än mitt.

Pimpelspöet i bakgrunden är inköpt på
en sommarloppis i Gnarp för 10:-
Paret ljusstakar blev julklapp till kompisen Anna, tyckte de skulle passa perfekt hemma hos henne. Gyllene, blommiga och vackra, precis som Anna. I mina ögon ett underbart fynd!


Den fjärde loppis måste ges ett eget inlägg, det är nämligen från favoritloppisen; Backlunds.

torsdag 6 januari 2011

Happy Birthday to you!

För tre år sedan hade just vi slagit oss till ro på BB-rummet, med vår nykläckta kycklingdun-unge. Och idag, firade vi henne med pompa och ståt, med mycket gotta, lekar, pyssel och presenter. Huvudet och öronen har börjat varva ner... Födelsedagsbarnet sover, helt utpumpad medan mamma och pappa tar igen sig framför tv:n; Carl-Einar Häckner roar.

Hembakat och hemlagat stod på menyn. Tårtan; en gräddtårta med smörkräm på toppen och jordgubbsgrädde och banangrädde mellan lagren.

Maten; Schnitzel av renfransyska, konjak-flamberad älgfilé och ugnsstekt potatis och morot.

Fikat; Rischoklad och chokladbollar.

Inte bara dottern som är nöjd, magen är också det.

Lite bilder:

Go'-fika

Mor och dotter. Tingesten på mitt huvud är en egendesignad partyhatt. Något måste vi ju göra med alla 2895673 stycken toalettrullar som inte blev uppysslade inför jul.

Det blev stor variation i hattdesign, min syster säljer på beställning: J-Fro's Party Hats.

 Dagens outfit:
Ha förståelse... Top Model-lobotomeringen är fullbordad. Spetströjan är köpt på Kappahl (rea rea rea rea rea), bältet är ärv av Arvidsjaur-moster, och kjolen är köpt på Myrorna samtidigt som den röda prickiga kjolen för 40 kronor. Ringen köpte jag second hand på skyltsöndagen för 15:-.

Grattis gumman, mamma älskar dig!

Inbjudan

Vi blev bortbjudna på go-fika hos Re.do med familj.

Föga anade vi att förutom fika, skulle även kvällen bjuda på trollerishow och berg-och-dalbana:

Efter vägen upp till gårdsplanen lekte sambon rallyförare, dock bara med munnen... Men likt de flesta män saknas simultankapacitet och färden slutade i diket (låter värre om jag skriver så... Faktum är att ena däcket skar ner bredvid vägkanten och framhjulsdriften hade inte mycket att säga till om). Det blev apostlahästarna upp till huset, be om hjälp och sedan fick karln i huset, sambon och grannkarlarna bärga bilen på plan yta.

När bilen var bärgad, kom Loppistomten på besök och lämnade en försenad julklapp, och efter det ställdes fikat fram på bordet: Rabarberpaj och glass = SMASK!

Över fikat diskuterade vi de gågna julbestyrer och framtidsplaner.

Klappen då? Jo, jag visste att jag hittat en läcker ljuslykta (älskar färgen och formen), men inte förrän vi kommit hem fick jag reda på namnet och marknadsvärdet (och beroende på vad som styr kanske den blir mer läcker för andra... Vad vet jag?). Ljuslyktan är en gul Royal Krona, och enligt traderaauktioner ligger de på över 200 kronor... Jag köpte denna för 40 kronor (Erika: förlåt att jag avslöjar priset, men jag är tvungen) och därmed stämplas köpet som ett super-fynd (på Knut'n, vars annars?)!

Hur som haver är du värd minst 1000 sådana lyktor, Erika. Tack för fikat och trevlig samvaro!

Lite bilder från kvällen:
Den gudomliga rabarberpajen

"-Nämen, en kycklinggul lykta!"

Arrangerat kort, men min dotter har talang...

...just nu är hon inne i en suddig period.