torsdag 30 december 2010

Prästuddens Fynd top 5

Inspireras av Form55 och gör en topplista över årets favoritfynd:


  1. Min två skolplanscher, 75:-/styck och helt överensstämmande med mina intressen!
  2. Klassrums-alfabetet. 25 kronor?! Det är nästan så man smäller av!
  3. Mina vackra kuddar! Inte ens en tia per kudde.
  4. Ett dyrare än mina vanliga fynd blev sido-/soffbordet för 220:-, men ack så det passar in hemma hos oss!
  5. Årets alla lampor, men favoriten är lampan "2-i-1". 50 kronor för den.
  6. Blev en sjätte favorit: mina små växthuskupor. Innan året är slut har jag införskaffat 3 stycken, som hade kunnat reducerats till 2 om inte vänsterfoten för en gångs skull visat lite känsla då foten mjukt smekte ner kupan när den rasade från fönsterblecket.









Sedan måste dottern få lista sitt favoritfynd; och det blir tveklöst sängen. Det har inte gått en dag utan att hon tjatat om att hon ska minsann sova i sin säng. Även om jag skulle vilja mysa med henne i vår säng, så är det stört-omöjligt! Vi får se hur länge det håller i sig.

Utökar Form55's lista och listar mina 5 favorit-shoppingställen:
  1. Knut'n (Norsjö), få ställen som kan peta ner denna från förstaplatsen!
  2. Backlunds i Gnarp (Goa Gerd-Gumman)
  3. Svärfars (ingen riktig loppis, då jag kan tjata till mig sakerna, men VILKA FYND!)
  4. Säcken i Gnarp
  5. Ingen klar femma, många som får samsas (Galejan i Malå, Puls i Lycksele, Kupan i Skellefteå).
Bubblare: Alla auktioner i Gnarpstrakerna.

En sömmerskas våta dröm, kan beskådas hos svärfars!
Nu återstår bara att önska alla läsare, alla som råkat halka in på min blogg, alla släktingar och de som likt mig har telepatiska krafter (är för snål för att använda mina gratis-sms); ett riktigt

GOTT NYTT (FYND)ÅR!

onsdag 29 december 2010

Minnet

Så mycket bilder att visa, så mycket att skriva om... Så lite batteri kvar i bärbara...

(jag glömde elsladden hemma).

måndag 27 december 2010

Fan!

Positivt är då att snön faller ner!

fredag 24 december 2010

Julhälsning

God Jul önskar Second Hand-Mamma

onsdag 22 december 2010

Nere

I dubbel bemärkelse:

Bloggen får ligga nere ett tag under jul, och vi är nere i Gnarp...

God jul på er!

onsdag 15 december 2010

Tiny Toko

Familjen har fått en ny soffa, och den är SÅ skön! Heja heja heja! Nu slipper vi fjärdrar och balkar i röven.

Härom dagen tog jag lös ännu en mjölktand på Toko...
...dagen efter tog hon en jättesork i vårt garage.

*yuk*

måndag 13 december 2010

Sankta Lurvi'a

Natten går tunga fjärt,
runt gård med snuva.
Kring jord som sol'n förlett,
skuggorna druva...


11 dagar kvar till julafton!

Julsnask

"-Mums"

Här kommer några recept på gott julgodis. Tjaa, gott och gott... Det kan vara våghalsigt att säga, men det föll mig i smaken. "-Öpp öpp! Du äter ju inte godis!" kommer kanske någon smart remark. Nä, visserligen äter jag inte godis, men hur lätt är det att baka/laga något utan att provsmaka, jag gjorde det rent yrkesmässigt! Och att jag måste smaka 15 gånger under tillagningen är fullt godkänt!

Chokladbitar:

350 g choklad, enligt receptet inte mindre än 70% kakao, men jag använde 200g; 55% och 150g; 70%, vilket blev mycket gott... Äh, i alla fall:

350 g choklad (jag köpte Odense och Lindt)
1 burk kondenserad mjölk à ca. 400 g
30 g smör
1 krm salt
150 g skalade pistagenötter

Värm chokladen, kondenserade mjölken, smöret och saltet långsamt i en tjockbottnad panna (jag brukar använda gjutjärnspannan) tills allt smält. Tillsätt nötterna och rör om. Häll upp smeten i en smörpapperklädd form, något med högre kanter och sprid ut jämnt. Sedan ut i kylan eller i frysen. När det har kylts ner, men inte frusit, skär i munsbitar, jag gjorde mina ganska små, för det är mastiga bitar. Kan inte uttrycka mig bättre, utan måste ta till Riesen-reklamrösten: Kraftigt chokladig. Sedan in i frysen igen, de tinar snabbt, och har en tendens att torka om de ligger framme, så plocka bara fram några åt gången. Detta är ett väldigt snabbt och lätt recept, inget krångel.

Kola:

Här gjorde jag två varianter; Hallon och lakrits. Egentligen kan man nog inte misslyckas med kola, så länge man inte bränner den. Så fram med gjutjärnspannan:

Hallonkola:


2 dl frysta hallon
1½ dl grädde
<½ dl strösocker
1 msk sirap

Bären ska tinas och mixas. Problemet med hallon är att de gör att kolan har en tendens att skära sig, och i ett annat recept står det att man ska sila hallonen, och då slipper man kärnorna (som jag tror orsakar det hela). Sedan värms alltihop i grytan och sjuds på medelvärme till ca. 125 grader (eller kulprov = hälla lite smet i ett vattenglas); desto högre temp, desto segare kola. Anledningen till att jag har angett som mest ½ dl socker är att hallon är så pass söta och då behövs inte mer. Men byter man ut hallonen mot lingon ska man däremot ha 2½ dl socker.

Lakritskola:

Samma recpet som ovan, men tillsätt lite salt och den mängd lakrits man vill ha. Jag använde nog närmare 1½-2 dl mortlad turkisk peppar. Beror på hur salta man vill ha dem. Denna kola fick koka upp till 140 grader, då blev de härligt sega och goda.

Risgodis:

25 g smör
4 msk sirap
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
5 dl vårgårdaris

Allt utom riset blandas i en kastrull (här använder jag inte gjutjärnsgrytan) tills det kokat ihop och då tillsätts riset. Allt rörs ihop och pytsas ut på ett smörpapper.

Gott-gott-gott-gott-gott-gott-gott-gott!

 Det som tar tid med dessa godisar är när man ska slå in kolorna i smörpapper... Fiii fasen! Ett tips är att spela en bra skiva och bara känna gunget.

Hoppas det smakar!

söndag 12 december 2010

Blandade bilder från veckan som gått

Gammal ljusslinga på Knut'n, där det nu är halva priset på julsaker.

Inköpt på Knut'n för 10:-, köpte två till, men de har jag inte fotat än.

Hyacinterna har börjat blomma och sprider sin juliga lukt, till sambons allergiska bedrövelse. Hjärtat har jag gjort av lite ståltråd och pärlor.

  En hemmasydd rund kudde, blev sådär. En sticknåls-hållare, Pringles-rör inslaget i julpapper från Lagerhaus.

Krukan från Knut'n

Kallan

fredag 10 december 2010

Favorit i repris

Tydligen gick det inte så bra förra gången Berglunds hade försäljning av drakbollar. Nu är de nedsatta i pris, inte bara en gång, utan två gånger.

"-Mmmm, I'm just gonna get me some dragonballz..."

Och nu är det ju inte bara draktestiklar man kan hitta på denna välfyllda butik. Oh no... The humiliation doesn't stop there!

Härom veckan fick jag bokstavligen slita lillasyrran från julpyntsavdelningen, och om jag säger så här: Det var inte Tomtefar hon nibble:a på... eller menar jag nipple:a på...? Sug på den! Det gjorde hon...

"-Tittiez!!"

torsdag 9 december 2010

Torsdagen den 9:e...

...a.k.a Josefin Stenlunds motsvarighet till fredagen den 13:e.

Dagen har varit twisted, fucked up, screwed och rent ut sagt pissig!

Vaknade efter en natt full av mardrömmar, steg upp och det var -22 grader ute. HURV! Åkte med syster in till samhället och lämnade dotra på dagis. Gick från dagis till skolan = kallt.

Det gick bra att jobba, underbar dag på så sätt; julpyssel, julbak, spelhåla, jullekar och juldans.

Efter jobbet åkte jag, mamma och Iris till Knut'n, och där är det sällan trist. Där hade de nämligen fått in ett gäng skolplanscher och det var bara att botanisera mellan de härliga bilderna. Jag föll för två växtmotiv, de andra var av djur eller folk. Plus lite andra saker fick följa med hem, däribland en julklapp, så det kan jag inte berätta om än. Planscherna kostade 75:-/st. och jag är supernöjd!

Sen hopade sig skiten igen. Vi handlade på ICA och där lyckades jag glömma en kasse med mat, vilket jag inte upptäckte förrän jag var hemma. Åkte tillbaka, hämtade kassen och hämtade sambon på jobbet. Väl hemma igen upptäckte jag att jag glömt både min och lillans ryggsäck i bilen mamma hade kört (lånad av hennes jobbarkompis). Ryggsäckarna var fulla med våra kläder och skor och andra viktiga saker. Efter lite detektivarbete fick jag reda på att bilen var i Skellefteå, och att den förmodligen skulle komma hem under kvällen. Jag skrev ett sms till föraren, men fick till svar att ryggsäckarna skeppats över till en annan bil och sedan blivit dumpade på bron till jobbhuset (som ligger *sploink* mitt i Norsjö). Där låg de helt övergivna och ensamma; välkomnandes alla tjuvaktiga människor.

Väskorna fick jag tillbaka inom en timme, mamma hämtade dem när hon hämtade tyska utbytesstudenten som bor granne med oss.

Sedan var det dags att gotta sig med maten och göra ordning riset. Kvar var bara saltningen när *splutt* locket på saltkaret sköts ut och halva saltburken tömdes i riset. Då var det inte långt från en kortslutning.

Och planscherna? Dom är jättefina!

N'schtor n'grän

Mysigt med felstavat


En liten pyrola, harsyra, skogstjärna, linnéa, bräken och fräken. I LOVE IT!

Toko har börjat lägga sin egen prägel på planscherna, hon tyckte visst hängaren var fin.

Känner mig ibland både mossig och tossig, så denna passar mig!

onsdag 8 december 2010

We are a family...

La familia:


En stor burk, köpt på Knut'n. I love it.

onsdag 1 december 2010

Var är BF:en?

Min syster ger BF en ny innebörd.

Ni törs titta...

Vinställ?

En raritet, för läcker för att låta stå ute i förrådet, hos svärfars, och glömmas bort.

Vad vi ska använda den till har inte uppenbarat sig än. Det lutar mot vinställ, men den är liiiiite för stor, flaskorna ligger inte kvar. Det har vi en möjlig lösning på, men vinställ... Kom igen, bättre förtjänar det! Några idéer?


Visst kittlar det i gommen och snärtar till på tungan när man ser loggan? För att inte tala om minnen av kladdig nästipp och ludna äppelkinder.


Hubba Bubba... Hon é som ett hubba bubba...