torsdag 30 september 2010

Reklam

Nästa vecka smäller det! Jiiiiiiiha!

En hjälpande hand

För två veckor sedan åkte jag till Knut'n efter långt uppehåll.

Där, bland de nyligt inkomna sakerna hängde en urläcker lampa! Prislappen var satt lite högre än vad jag kunde betala; 600:- och sedan så hade jag nog inte fått komma in i huset om jag tagit hem ännu en lampa! Istället åkte jag hem och ringde hon med den stora plånboken ("Men så få du int' sä'g!"); Mi Madre. Eller stor och stor, den är då lössläppt i alla fall, och jag tror min far håller med. Varje gång jag nämner Knut'n får han en insulinchock.

Mamma lät smått intresserad, med efter att jag beskrivit den var hon på! Nästa gång jag skulle till Knut'n skulle jag ta kort och skicka till henne, så fick hon bestämma sig. Det slutade med att jag tingade lampan.

Nu hänger den så fint ovanför köksbordet och pappa fnyser varje gång man kommenterar den. Snygg är den; glad att någon i familjen köpte den så man kan se den när man åker hem.

Och hur ser lampan ut då?
Jo, så här:


Lovely!

Lugnare dag lugnare dag lugnare dag

Ny dikt idag:

"I mitt hus finns ingen tid för städ,
med syskon på tåget och katter i träd.
Kalla mig lat, det är ganska klart,
men ett hus utan städ är helt underbart!"

onsdag 29 september 2010

Lugn dag lugn dag lugn dag lugn dag

Har jobbat: Roligt!

Har skrivit en dikt:

"I mitt hus finns en massa båss,
en skäggig karl och katter som slåss.
Så: "Välkommen in!", du behöver inte leta,
jag är kvinnan i röran med håret som spreta'."

Understimulerad? Jo vars... lite kanske.

måndag 27 september 2010

En tur med svägerskan

Idag har jag besökt Malå, the city of fame and fortune. Eller, nä, så var det ju inte!

Som sällskap hade jag (förutom Iris) med mig svägerskan, och vi hann göra hela samhället inom loppet av några minuter. Först hälsade vi på faster i några timmar, fikade och hade trevligt. Sedan åkte vi till järnaffär'n; köpte lite smink och hårfärgsspray, sedan vidare till Galejan, second hand-butiken i byn. Där hittade jag en fin klänning, dock bara fin i praktiken och inte på (men det ska nog gå göra något åt det!), ett garnnystan och några dockor till dockhuset. Allt för 65:-. Sedan vidare till möbelaffären och kollade på soffor, tyvärr var inte de utannonserade sofforna inne. Vi får se om det är billigaste soffan vi kan hitta.

En tur till andra svägerskan och hennes butik, sedan ICA och handlade till faster.

Nu sitter jag hemma, och lyssnar på Idol och finner att det hittills inte varit någon direkt kalassångare på scen.

Jobb imorgon.

söndag 26 september 2010

Var gör frun i huset?

Jo, jag har bakat idag, tillsammans med Iris och minstingen från granngården. Det blev Prästudden-Kluttar.

Ett väldigt enkelt recept som jag snappade upp på senaste HK-lektionen:
  • 50 gram jäst
  • 50 gram margarin eller 4 msk olja
  • 4 dl mjölk eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 2 dl grahamsmjöl + 2-3 dl vetemjöl eller 6-8 dl fullkornsvetemjöl.
Detta hade jag som utgångsläge, sedan bytte jag ut 1/3 av fullkornsmjölet med rågsikt och lade till solrosfrön, pumpakärnor och linfrön. När degen hade jäst första omgången använde vi två olika bull-görar-sätt: Ena där man rullar bullarna och det andra sättet var genom att plocka upp rätt mängd deg och pytsa ut det med skedar. Ska se om det blev någon skillnad i kompakthet.

Sedan bara lite ägg på och en blandning av solrosfrön, pumpakärnor, linfrön och flingsalt. Se så fina de blev!


De är i nuläget osmakade, de ska få kylas lite till innan de åker ner för strupen. Nu är det sambons tur att sitta vid datorn. En sambo som har lagat till den godaste renfilé jag ätit! I'm a lucky woman... I'm living with the best cock in the world! Det är inte så synd om sambon heller, han har en kvinna med väldoftande bak!

fredag 24 september 2010

Ronnberries

Eller Mountain ash-berries, som det mer odirekt heter på engelska. För någon vecka sedan satte jag mig ner, med nål, tråd och en hink rönnbär. Dessa skulle med mycket möda och stort besvär träs på tråden. Men nu är de små skrumpna bären färdigtorkade. De ska bli dekoration till vinterns kransar och späda på antalet föremål som samlar damm i vårt hem.

Idag har vi fixat antennen för sista gången (förhoppningsvis) och nu blir det bara mys hemma. Imorgon åker vi med till sambons sista fotbollsmatch för säsongen. Jag åker för fotbollen, Iris åker för bussen; det är det bästa hon vet. Hon pratar redan om att få börja skola och då inte för att få lära sig läsa och räkna utan för att få åka buss på morgon.


Trevlig helg på er!

torsdag 23 september 2010

The Hunter

Sambon är nöjd... Han är inte längre den enda mus-jägar'n i huset. Nu har han någon att utbyta sina jakthistorier med.

Nu när vi kom hem från mor och far gjordes upptäckten:

Toko, aka KattFan, Bertils-Stenlund har gnagt sönder vår fina lilla mus! Just nu avtjänar hon sitt straff ute i kvällsmörkret, hoppas hon lider och inte jagar och leker.

Trots Kiras aversion mot lillasyster, tror jag hon djupt inne är stolt. För er som läst tidigare inlägg kanske kommer ihåg mordet som inträffade i våras?

Var kan man köpa munkorg till katter?

Tvär-inlägg

Sådär ja...

Nu har jag jobbat lite för idag, och har en sovandes skrutt i bilen. Väntar bara på att sambon ska paller se' hem, så vi kan åka hem till mor och far. Där väntar nämligen lite prima renkött på mig. Smaskens! Enda pro
blemet är hur det ska rymmas i frysen.

Anyhoh'... Har förutom mormorsrutor, pysslat med att virka några blommor som jag fick från svärmora. Det är från tidningen Land hon tagit mönstret och vad påskdekoration i riset. Enligt "receptet" ska det bara vara två varv kronblad, men som vanligt vill jag ha mer och klämde dit ett tredje. De är busenkla att virka, och underbart söta! Se bara vad de gör med en enkel basker:


Sen kan man bara önska sig mer av modellen, men men... Man kan ju inte få allt! Jag tyckte jag inte kunde begära mer när jag fått så mycket gratis; charm, intelligens, kreativitet och god självinsikt. Det finns ju smink!

Blomman i baskern är vanligt nog blå. Kan inte hjälpa att min favoritfärg är blå och turkos... Och med tanke på min tur tror väl folk jag är SD:are. Virrig må jag vara, men inte stolpskott, ribbträff och offside på en och samma gång.

Hjälp

Jag får spunk! Nu är det ny webläsare som gäller. Jag blir grymt tokig!! Fast egentligen skulle hela datorn behöva sig en omgång. Men i alla fall, nu vill inte explorer jobba, och mozilla har för länge sedan gjort sitt. Vad är nästa fluga?

Tips...

Någon?

onsdag 22 september 2010

Val av ruta

I söndags var det första dagen på nästkommande 4 år, tyvärr. Är rädd att Sverige går mot: Ta hand om dig själv, skit i andra, så lever du längre.
Förutom ett blått styre, får vi som kronan på verket; SD som vågmästare. Det är så tragiskt...
Och min vana troget; är jag deprimerad kommer virknålen fram. Har numera kommit upp i summan: 81 rutor. I dagsläget är det turkos ytterkant som dominerar.


Ni ska inte luras av den blå-betonade rutan... En röd-grön filt hade inte matchat övriga inredningen. Nästa gång kanske, om si så där 450 år, när jag är klar med den jag jobbar med nu.

lördag 18 september 2010

Fotboll, regn och tristhet

Min ledsamhet från gårdagen har fortfarande inte gått över...

Så här ligger det till: Huset jag alltid drömt om att få äga, har gått mig förbi rakt under näsan. Upptäckte i måndags att huset stod tomt, och jag tog reda på var ägaren höll hus och åkte för att prata med henne. Det blev inte av den dagen, men jag kastade ut trådar åt alla håll. Och igår på kvällen fick jag domen: Huset var redan sålt.

Jag kan inte gräma mig över att jag inte försökte, för det gjorde jag. Men! Det jag grämer mig så jävulskt över, är blotta tanken att det varit till salu och jag fick inte ens chansen att vara med i försäljningen!

Men som arga snickaren skulle ha sagt: "-Det finns värre saker, eller hur!?"

Så just nu vill jag bara gräva ner mig och sluta drömma om detta hus. Konstigt att avsaknaden på drömmar, gör att man känner sig tom. Bara att skapa en ny dröm! Bara...

Avslutar med en stämningshöjare: Toko har en förkärlek till att krypa ner i byxorna när man besöker toaletten. Här ligger hon och snusar på husses kalsonger. Ja, eller... ligger och ligger. Hon har väl svimmat, kattstackarn.

Sista fotbollsmatchen imorgon. Heja Fromheden! Den här tar vi!

fredag 17 september 2010

When I'm down

And I only love you when I'm down
And I'm only near you when I'm gone
But one thing for you to keep in mind you know
I'm down all the time

-Chris Cornell

torsdag 16 september 2010

Godsaker

För två veckor sedan var jag och familjen på en minimarknad här i Norsjö. Förutom ett par jeans och lite mat, hittade vi åt ett "internationellt" bord. Där fanns det bröd, kaffe och godsaker. Sambon köpte hem lite av brödet, men även några ukrainska "persikor". Och utan att överdriva var det baske mig bland det godaste jag ätit på länge. Det var munkbröd omhöljt av ett glittrande rosa sockertäcke, fyllda med kondenserad mjölk och mandel och smakade som en blandning mellan kola, mandel och munkar.


Nu låter det som om jag har en sjuklig relation till mat och godsaker.................och det har jag............... Tyvärr bjöd vi över syster yster, vilket innebar mindre kaka till mig!

Und now: sleepy time (och drömmar om "my peaches" *skrockande Gollum-röst*).

P.S. Har någon receptet på dessa guldklimpar; skicka för böveln, jag betalar hårdvaluta!! D.S.

onsdag 15 september 2010

Toko

Det har kommit en ny personlighet i huset. Yngsta svägerskan hade fått kattungar, och problemet när man får kattungar är ju vilka som ska ta hand om dem. Det blev så att jag och familjen tog en, äldre svägerskan tog en och jag tror att de behöll en själva. Sedan vill jag inte veta mer i detalj vad som hände med den som var kvar, såvida den inte fick ett nytt hem.

Vår lilla katt hade vi tänkt döpa till vad Iris tyckte den skulle heta. Men det gick några dagar innan hon hade bestämt sig. Fram tills dess blev det bara kissen eller kattungen. Namnet kom när vi lagt dottern för att sova, och vi frågade vad kattungen skulle heta. "-Toko!".

Det namnet kunde inte stämma bättre. Toko är verkligen som namnet föreslår: Tokig! Min mamma kallar henne för Tok-ong (Tokiga unge, för er som inte förstår bondska). Är hon inte på bordet, är hon i gardinerna och är hon inte där så hoppar hon och spexar sig framför spegeln. Och inte för att tala om vår stackars gammel-katt. Hon hatar verkligen Toko... Det är inte sällan hon fräser och hötter med tassen.

"I think you're crazy. I think you're crazy. I think you're crazy, just like me"

tisdag 14 september 2010

Kaka söker maka...

...eller är det tvärtom. Äh, snart förstår ni!

Jag och sambon har hittills spenderat 4 underbara år tillsammans. Många skratt, auktioner och loppisar har det blivit, för mig, och sambon har gnisslat tänder.

Men att vi hittat rätt råder ingen tvekan om!

För 1 år sedan såg vi ett par hel-läckra glasögon på Knut'n:



Det är inte varje dag man stöter på sin själsfrände på loppmarknad, halvt gömd bakom en lampa.

Lill-stugan

Har inte visat några bilder från det senaste hustillskottet. Just nu listas det, med blandat resultat, och sedan ska nog det mesta vara klart. Utsidan har inte fått sig en omgång, men det blir så småningom.


Väggarna har målats i en vit nyans och golvet, som jag ska visa kort på, målades mörkbrunt. Enda problemet med golvet var att det skulle ruggas upp litegrann innan målningen. Dels för att pigmentet skulle fastna bättre, men även för att få bort alla fläckar från diverse skor och smuts. I början använde vi en liten slipmaskin, som gjorde jobbet bra. När den var slutkörd och vi inte hittade någon fler reservdel till den, började vi använda en annan maskin. Dessvärre köpte vi ett för grovt sandpapper till den, så när vi började slipa, så blev det mycket slipat. Detta resulterade i mörkare golv där vi använt den senare slipmaskinen. Men men, vi resonerade så att det är charmigt (vad annars kan man göra? Inte gör jag då om alltihop!) och eftersom det finns skoavtryck och kattassar på golvet så gör det inte så mycket.

måndag 13 september 2010

Round, round, get around...

Idag har jag gjort raggen runt halva Västerbotten, känns det som!

Första anhalten var Kristineberg för att lämna in bilen. Startade kring 7 på morgon, och med hällwittarns mycket vägarbete var jag inte framme förens efter 8. Där fick jag det muntra beskedet att det nog inte räcker med en svetsning, utan hela bakre ljuddämparen måste bytas. Så kan det gå om inte haspen är på!

Min goa pappa hämtade mig och dottern (som illtjöt över att vi lämnade bilen) och så åkte vi hem till han och mamma. Där var vi i några timmar innan vi följde lillebror till Norsjö. Jag hade ordnat så bil fanns att låna. När jag skulle starta den: Inga kräm i batteriet... Det blev hjärt- och lungräddning och iväg på Medan för att hinna träffa sambon och titta på finska soffor. Sofforna var dyra, men anledningen till varför jag gick därifrån var inte priset på sofforna, utan försäljaren... Det verkar som om han varit ute på vägen för länge; inte bara lite halv-mysko!

När jag skulle lämna Medan var bilen död igen, och då fick en annan bil agera organdonator. Sedan dess har jag åkt runt hela Norsjö och sökt batteriladdare och nu sitter jag här och pustar ut.

Så till dagens bilder: Medan vi var hemma hos mamma och pappa gick jag och dottern ut i skogen. Där hittade jag nog de största lingon jag någonsin sett! De var som min knutna näve! Nä, de var de inte... men det låter häftigtare. Vi tänkte vi skulle lura morfar (min pappa) genom att göra en pix-ask och lägga i lite lingon och ha honom att smaka. Det hela slutade med att Iris åt upp hälften av lingonen, men vi hann bjuda några i alla fall.

Den andra bilden är min lillebrors gesällprov i motorsågsskulptering. Det som skulle bli en tjäder, blev istället en jättekuk (fast nu var jag inte politiskt korrekt), jag menar; det blev istället en enorm penis. Jag är så stolt att ögonen tåras!

lördag 11 september 2010

Slut Eid:at

Trött, men glad!

God mat, härlig musik och bra underhållning.

Det summerar min första Eid.

Hoppas på fler!

Baby, I'm ready to go...

...för att citera republica: "It's a crack, I'm back yeah I'm standing on the rooftops shouting out: Baby, I'm ready to go!"

Snart dags för Eid...

Åkte hem till mor så Iris kunde leka lite med kusin som var här. Har sminkat och fixat och trixat hela dagen. Men nu, nu är jag klar och Iris är klar. Magen är tom, hungern är på topp. Det är bara att invänta det rätta klockslaget. Fi fan va kul det ska bli!

Lite bilder...
Eid, here we come!

fredag 10 september 2010

Ego

Imorgon är vi bjudna på Eid Al-Fitr, det vill säga festen som hålls efter Ramadans slut. Det ska bli jätteroligt att vara med, Sambon och dottern har redan varit på en. Jag var tvungen att tacka nej den gången, på grund av fotboll eller något sånt.

I alla fall tänkte jag bara visa min favoritklänning, och det är i och för sig ett av de största fynden jag gjort! Fick på min 25-årsdag ett presentkort till Nystedts (klädaffären i Malå) på 200:-. Och i våras (nästan två år efter) hittade jag denna klänning som var nersatt till halva rea-priset (150:-!!!) och en kofta för 150:-, så betalade jag med presentkortet och 100:- ur egen ficka. Så av egna pengar kostade klänningen 50:-, och som jag använt den i sommar! I love it!

För en vecka sedan var jag och familjen i Skellefteå, då köpte jag också en klänning/tunika/skjorta och en kofta för 600:-, så det är skillnad på pris. Men jag är jätteglad åt dom kläderna också. Men 50-kronors-klänningen är en klass för sig!

Här lutar jag mig mot relingen på M/S Medvind. Oh, vad jag längtar till imorgon: "Nu ska jag göra mig vacker!" -Trollmor i Trolltyg i Tomteskogen

onsdag 8 september 2010

Oemotståndlig

På en loppis utanför Gnarp, närmare bestämt i Hoppskogen, hittade jag en trevlig liten loppis. Handlade mycket därifrån, men tyvärr har jag bara kort på en sak därifrån; en liten klänning. Och nu går jag inte och handlar bebiskläder av någon anledning, men den ska förhoppningsvis bli använd i framtiden, men inte nu.

Jag tror jag betalade 10:- för den, och den är så söt att hade den funnits i min storlek hade jag nog inte tvekat!

Förutom klänning, köpte vi; en gammal, vacker te-sil, gamla pimpelspön, gamla tallrikar, en porslinhäst (till storasyster) och ett par fulsnygga solglasögon till sambon.



Otur om det bara blir pojkar resten då, men visst finns det kilt?

måndag 6 september 2010

Jag är en burkaholic.

...(och då menar jag burkar, inte burka).

Vart jag mig i världen vänder, står jag där med burkar i mina händer.

För två veckor sedan besökte jag lokala second hand-butiken, och där hittade jag en underbar burk som fick följa med hem. Dock har jag inte hittat något ändamål för burken, men det kommer... Var så säker!

Sedan åkte jag på auktion en regnig dag i Norsjö, tur var auktionen inomhus. Men allt blev dyrt och det var slagavgift på skiten! Men jag ropade in ett litet sidobord/soffbord, ett sängbord och några skabbiga soffkuddar. Soffbordet blev dyrast, det gick lös på 220:- (men jag var tvungen att ha det!), sängbordet kostade 100 riksdaler och kuddarna 10:-. Av kuddarna var det bara en jag ville ha, och de övriga överlämnades till gårdsloppisen.

torsdag 2 september 2010

Lavendel blå

Förra året påbörjade vi en upprustning av lillstugan, det blev trappbygge och spaljé. I år visste vi inte vad vi skulle börja med, så istället för ett stort projekt blev det flera små. Jag har tidigare visat uppiffningen av toan, som blev en walk in closet, den minsta i sitt slag.

Det som hände utanför var plantering av Norsjö-humle vid spaljén, samt grävde jag bort en massa gräs och tuvor från kortsidan närmast storhuset. Där blev det istället sten och en lavendel (fynd på Plantaget för 49:-). Jag passade även på att leta roliga saker på stranden, och drog med mig snäckskal, torkad tång och drivved hem. Vi hade inte heller någon trapp upp till verandan från denna kortsida, men varken jag eller sambon kände ork eller sug att göra ännu en trapp. Så istället letade vi åt en av svärfars gamla fisklådor, spikade på några extra-plank och vips hade vi en nätt liten trapp. Runt denna placerade jag ut sten och strandfynd. Tack vare masugnen i Gnarp, så finns det en otalig mängd biprodukter, eller vad man nu ska kalla det, sprida i området runt masugnen. Dessa biprodukter är glas-sten-liknande och finns i alla nyanser av blå till grön. Så jag blir som galen av dom! Sådana plockades också, och placerades runt min nya och fina rabatt och trapp.
På bilden syns den blå glas-stenen till vänster om lavendeln. Oh Härre-min-je, vilken hemlängtan jag fick till Norrfjärn. Måste lägga in några sommarbilder när jag är på detta humör. Återigen har nämligen vädergudarna varit oss nådiga när vi varit på semester; tre veckors sol, och ungefär 1 dags regn (sammanlagt) och himmelskt varmt!


onsdag 1 september 2010

Så diamantiskt!

Som min farbror skulle ha sagt.

Tyvärr innehöll inte någon av dagens fynd-visning några diamanter, vad jag då vet...

Åkte på auktion i Hassela med storasyster och svägerskan K, och på visningen såg jag the-ultimate-jewellery-box-of-my-entire-life-BAM! "Den där måste jag bara ha!" tänkte jag och hela auktionen väntade jag med spänning...

Auktionen gick till som alla andra auktioner (med det lilla plus att auktioner i Hälsingland har folk som går ut med det man köpt, så man behöver aldrig lyfta på röven, det har jag aldrig varit med om här uppe); du ropade ditt bud, förhoppningsvis om ingen höjde, ropade auktionisten: "Första, andra, tredje... Såld för 10:- till damen med det bruna håret, orakade benen och rabiata uttrycket". Och på denna auktion var det även en 10:- slagavgift, något som jag personligen hatar...

Och när vi väl är inne på hatar, så måste auktionisten i fråga verkligen ha hatat mig. Vad jag än ropade (10 kronor) så tittade han bara lite stint på mig och sket FULLSTÄNDIGT att han hört min höga, klara stämma. Syrran har sin teori, men eftersom han tillät andra skambud förstår jag inte varför just mina skulle vara sådana oförrätter.

Tills slut var det dags; och som vanligt: Allt jag bjuder på verkar hela frickin' Hälsingland vilja bjuda på också! Så inte förens jag var uppe i 140:- gav kollektivet i Hassela med sig, med slagavgiften blev det alltså 150 spänn. Men smyckena var mina!

Min syster hade som vanligt redan paxat ett armband (det svarta bakom ringen) ur lådan (hon har den underbara vanan att ta allt som vi småsyskon köper (säger att det är hennes födslorätt) som min väst och lillasysters jeans) men till min högljudda munterhet var armbandet för litet, vilket resulterade i att handen stasade. Hon blev erbjuden ett flashigt armband med myntberlock, vilket hon spottade på innan hon fräste nej.



I'm a sucker for bling, så det lila broschet och hårklämman är mina favoriter, men hjärtmedaljongen är också ett glädjeämne. Intressant nog satt två fotografier kvar, och jag har inte haft hjärta att ta bort dem än.



Visst är det rys-mysigt?

Förutom smyckena, ropade jag även in en pigtittare och en lampa för 90 respektive 10 kronor. Fast den här gången hatade inte auktionisten mig, han tyckte antagligen att lampan inte var så grann som jag tyckte (till en början) och slog så dammet rykte så fort jag sa mitt bud.

Så nu kan jag glittra lös hela hösten och vintern. Bli inte förvånade om ni blir bländade av solkatter, då är det bara jag som går förbi.