tisdag 30 mars 2010

Pre-Easter

Här kommer lite från mitt påskpyntade bord. Det började med två dukar, den orangea hade jag hittat i syrrans loppis (det vill säga: gratis) och den stora gula duken hittade jag på Knut'n för en spottstyver (den ingick i paketpriset). De två ljusstakarna köpte jag i julas på loppisen i Gnarp, för 10 kronor, och ljusen och vasen (5:-) kommer från Knut'n. Det blev mysigt värre under lördagens Earth Hour, måste nog införa det varje vecka. Detta förslag föll INTE i god jord hos sambon, nog för att han skulle gå med på att släcka ner allt om TVn fick vara på.


Sedan hittade jag en fin rosa duk för 5:- på Knut'n vid ett senare tillfälle (typ dagen efter jag köpte de andra grejerna). Och eftersom ljusstakarna var så rackarns ostadiga, fick jag komma på en annan lösning. och det blev att lägga dukarna bredvid varandra.


Och nu i helgen åkte vi till Skellefteå, och på ICA Maxi var det erbjudande om 2 minipåskliljor för 35:-. Så de fick följa med hem, och fram med mina två favoritkrukor (inköpta på Galejan i Malå). Så nu får det räcka med omöblering av påskpyntet på bordet!

Förresten, jag satte kungsmynta i en liten kruka, och satte den under mitt miniväxthus, och nu har den börjat grodda sig. Hurra!

torsdag 25 mars 2010

V-kupan

Skönt att äntligen få ha en kupstorlek större än - (minus)-A-kupa.

Inför jul önskade jag mig en sån där glaskupa att ha som växthus, men trots idoga försök av min kära mor, hittade hon ingen. Eller hon hittade en, sedan veckan därpå när hon skulle köpa den, fanns den inte längre.

Har sedan jul tittat i olika affärer, men det är så krövla dyrt med en glaskupa. Så, i förra veckan hittade jag en värdig substitut på Knut'n:

Det är en kupa i plast, till en sån där klocka som har snurrande kulor under sig. Och nu menar jag ingen manlig pubertetsklocka...

Men att den är i plast stör mig inte, den ska vara växthus till mina kommande humleplantor. Nu gäller det bara att så!

Och priset? Ja, säger jag 5:- så överdriver jag. Fick ett paketpris då jag handlade massa saker, så det är inte många kronor jag la på kupan... Inte så dumt att jag inte fick en kupa i jul trots allt!

söndag 21 mars 2010

Two-faced

För snart två veckor sedan hittade jag en underbart härlig lampa på Knut'n. "-Ännu en lampa! Får hon aldrig nog??" är väl det snällaste min sambo tänkte när jag visade mitt fynd.

Jag gjorde nämligen en fuling när jag såg den, stå där alldeles för sig själv. Vi hade missat lite med att ta med oss plånböckerna, så vi åkte dit tomhänta. Tanken var att vi skulle köpa ett pussel till Iris, hon har blivit en fena på pussel nämligen, och när vi kom fram upptäckte vi att alla pengar låg hemma. Så vi skrev upp det vi handlade och lampan (som jag inte skulle få köpa för sambon) skulle jag "låna" hem (permanent, men det sa jag inte då).

50 kronor kostade den och för mig är det två lampor i en. Den passar mig perfekt, det är som ett litet minne på vår gamla katt, som efter närmare 20 år i vår familj, fick fortsätta sitt kattliv i himlen. Saknar hans dreglande och trampande/klösande variant på mys.

Turkosa, rött, gult och brunt: I love it!

fredag 19 mars 2010

Nya fynd

Idag är jag hemma med sjukt barn. Feber och hosta är jobbigt för en liten skrutt som inget hellre vill än att åka på dagis till kompisarna. Nu sitter hon i alla fall med pussel och filurar.

I onsdags åkte jag hem till mor och far. Mamma fick ett paket med gamla ramar, eftersom hon fyllde 25 år i måndags. Underligt att jag blivit äldre än henne på senare år, men jag misstänker Iris lär passera mig i ålder när hon är 15...

Hemma hos mormor och morfar fick skrutt åka bob, skoter och traktor. Det är inte nådeligt vad det finns gott om sysselsättning. Sedan skulle vi in till Malå med pappa som skulle gapa stort hos tandläkarn. Jag såg min chans att hinna med ett loppisbesök på vilda Galejan. Det var ett tag sedan sist och när man inte besökt stället på länge finns det mycket att titta på. Jag såg ett fint litet hallbord, med en låda, i 50-60-tals stuk, men hade jag tagit med mig den hem hade jag nog fått smisk (vilket i sig inte är helt fel). Men jag besinnade mig och gick till klädavdelningen istället. Och det första jag såg när jag kom in genom dörren var en virkad sjal på en provdocka. Färgerna var mina helt och hållet; vitt, blå och ljus turkos. 20 kronor för den.

När jag kom ut från klädrummet föll blicken in i ett hörn, och där låg skatten som Kapten Grågarn gömt. Och i mina färger! Blåa, gröna, turkosa garner. Jag smällde nästan av. Jag köpte fyra färger (två nystan av varje), samt ett stort nystan turkost, lite grövre, garn. Hela bunten kostade 120:-. Med tanke på att det blev över 0,5 kg, nytt garn, så är det ett mycket bra pris!


Igår när jag hämtat Iris på dagis, åkte vi till Knut'n, den lokala second hand-butiken här i Norsjö. Vi hade nämligen förbrukat våra vispar, och när jag säger vi... så menar jag sambon. Förra tisdagen när jag kom hem från innebandyträningen, såg det ut som en tornado gått genom vardagsrummet. Han och Iris bakade nämligen, och vid en högst intensiv vispning hade han knäckt vispen. Så: Det gav mig ett skyll till att åka på Knut'n för 5:e gången denna vecka!

Där hittade jag en virkad duk i påskgult, två gula ljus, en kupa (ska i senare inlägg visa duken, ljusen och kupan), en korg och så klart vispen jag åkte dit för! Jag har letat en korg för garnnystanen, men igår hittade jag den perfekta korgen. Är supernöjd! Hela kalaset gick för 70 kronor. Så nu har jag förbrukat fyndbudgeten för denna vecka, tur det är fredag!

Min fina korg för 50 riksdaler

Förutom att fynda, så har jag gjort några till svärmorsrutor. Har dock varit mindre flitig denna vecka, dagens antal är 68 och 3/4. Det tar sig! sa mordbrännar'n...

torsdag 18 mars 2010

Segt

Det går trögt...

Fotbollsträning, innebandyträning, fotbollsträning.

Det är ju ett under att jag kan gå idag!

Benhinnorna kruppar i alla fall, så nu blir det vila tills på söndag. Då blir det match mot Malås innebandymammor.

Nu blir det djupdykning i kemins magiska värld!

måndag 8 mars 2010

Good night sweetheart

Nu har jag äntligen fått tummen ur och tagit kort i vårt nya sovrum.

Jag blev så glad när jag för någon vecka sedan hittade detta jättefint överkast på den lokala second hand-butiken. Just nu kommer jag inte ihåg det exakta priset, men det rörde sig om några guldtior, tror det var två... När jag senare visade mamma överkastet, berättade hon att det fanns ett likadant, fast rosa, hemma hos dom. Så jag kanske ska gräva fram det och byta mellan.

Med vårt nya sovrum följde även en underbar utsikt. Jag längtar verkligen till sommaren och soluppgången och -nergången!


Sedan ser ni skrutts nya säng. Den fyndades för 250:- på samma second hand-butik. Jag ska olja in den under sommaren, då jag kan ha öppna fönster så det inte lukta när vi ska sova. Har inte tänkt måla den, för jag tycker om när man ser träets egna karaktär. Madrassen som följde med var fräsch, men lite tunn. Så vi fick ta en av systers madrasser. Och jag överdriver inte om jag säger att skrutt sover som en prinsessa i den!

Lapptäcket som ligger i fotändan av sängen har Iris fått av pappas moster Brita, som hon gjort. Den är så fin och passade så bra med sängen!

torsdag 4 mars 2010

Wabi sabi

Läste alldeles nyss om denna inredningsfilosofi i Norran, och tycker nog att den passar in på mitt eget sätt att tänka.

"...gör ditt hem mer Wabi sabi:
Rensa upp hemma och välj ut de prylar och möbler som verkligen betyder något för dig och ger hemmet en lugn känsla. Behåll dem - de andra kan du ge bort till vänner eller loppisar.
  • Våga vara personlig och omge dig med möbler och prylar som har en historia. Var inte rädd för att använda de ärvda silverbesticken eller farmors vackra servis även till vardags.
  • Låt dig inspireras av naturen och inred med naturmaterial och naturfärger.
  • Tänd många ljus och ta dig tid att njuta av den du har här och nu. När du slutar jaga statusprylar och anpassar hemmet efter de senaste inredningstrenderna är det lättare att få energi och tid över till att glädjas i vardagen."

Det enda jag kan tycka inte stämmer är det faktum att jag inte "inreder med naturmaterial..." i vårt hem. Jag var så förr, likt Makka-Pakka från I drömmarnas trädgård (Iris favoritprogram) älskade (läs älskar) jag stenar (kanske inte lika mycket som Makka-Pakka, som verkligen ÄLSKAR stenar, eventuellt älskar MED stenar). Hade min stensamlingar både inne och ute. Om det inte varit för min mor hade hela rummet varit en gruv-ort. Jag tyckte det var så konstigt att mamma inte uppskattade alla vackra stenar jag kom hem med. "-Oh, tack Josefin, den här stenen var jättefiiiiii-i-*Hulk*-in!". *Kastar den i stenhögen ute*

Jag tyckte också om torkade blommor, snäckor, trädgrenar... Ja, you name it! Allt som föll mig i smaken! Dessvärre blev det ett himla slit med att hålla rent allt, för det var fruktansvärt damm-attraktivt! De fina, röda rosorna blev sakta men säkert; grå, luddiga rosor, och då försvann charmen. Så visst skulle jag vilja ha mer av naturliga inslag i vårt hem, men jag inser mina begränsningar. Det är nog dammigt som det är!

Däremot håller jag med om att låta trä och naturliga råvaror träda fram i möblerna, hellre trä än plast!

Men då det där: "...naturfärger". Vilka färger är inte naturliga? Jag älskar turkos, och nog ska ni se att jag hittar turkosa stenar då jag väl sätter igång! Kanske är jag ordbög (Jo, jag är ordbög!) som måste hacka på den formuleringen. Men jag tycker det är lite dumt att säga: inred i naturfärger.

Efter att läst in mig mer på ämnet på en annan sida (Sköna hem) är jag mer övertygad. Norrans sammanfattning var kraftigt sammanfattad. Min livsfilosofi är wabi sabi.

"Här gäller det att acceptera hur din omgivning ser ut i nuläget, och att lära dig uppskatta förutsättningarna."